Health Center care

Lok Sewa Aayog – Objective Questions Answer | Medical

Public Health Programme and Management

SET 4

  1. Vitamin A (2,00,000 IV) should be given within… days of delivevery.

(a) 28               (b) 35                     (c) 42                     (d)  49

2. ……………… indicates the chronic malnutrition?

(a) Decreased height for age                      (b) Decreased weight for age

(c) Decreased weight for height                 (d) All of the above

3. Generally, Measles vaccine is given at the age of ………..

(a) 2 months           (b) 3 months                      (c) 6 months                       (d) 9 months

4. All of the followings are energy giving foods except ………..

(a) Cereals           (b) Fats                 (c) Vegetables                   (d) Tubers

5. Which is the dangerous sign in pregnancy?

(a) Roximin             (b) Sever headache         (c) UTI                   (d) All of the above

6. Incidence is defined as:

(a) Number of case existing in a given population at a given movement

(b) Numbers of case existing in a given period

(c) Numbers of new cases occurring during a specified period in a given population

(d) Number of old cases present during a specified period in a given population

7. Which one of the exposure has highest efficiency of transmission of AIDS?

(a) Contaminated blood transfusion  (b) Infected mother to child  (c) Intravenous drug abusers  (d) Sexual intercourse

8. How many stages are occurred in Malariya?

(a) 3               (b) 4                       (c) 5                        (d) 6

9. Japanese encephalitis was first observed in Nepal in…..

(a) 1975              (b) 1978                (c) 1981                 (d) 1985

10. How much energy is provided by one gram of carbohydrate?

(a) 3 kcal            (b) 4 kcal              (c) 5 kcal               (d) 6 kcal

11. Total number of causes (old + new) at a given point of time in a given population is:

(a) Incidence         (b) Prevalence   (c) Epidemiology               (d) Attack rate

12. The full form of EPI is ……….

(a) Expanded program of immunization              (b) Expanded program on immunization

(c) Expanded project on immunization                (d) Extra program on immunization

13. Prevalence is useful:

(a) To identify potential high risk population                      (b) To control disease

(c) For distribution of disease                                              (d) Efficiency of preventive and therapeutic measure

14. The commonest cause of infant mortality rate is:

(a) Diarrhoea             (b) prematurity                 (c) Reparation infection                 (d) Malnutrition

15. Which of the following is the richest source of protein?

(a) Bean              (b) Egg                  (c) Meat                   (d) Soyabean

16. Which prevents from SYTD’s and AIDS?

(a) Condom                  (b) Copper T                       (c) Depo-Provera                             (d) Norplant

17. Health education is:

(a) Give immunization                                                      (b) Secondary level of prevention

(c) Change in belief, attitude and habits f people            (d) Awareness about health problem

18. When mosquito sucks Japanese encephalitis virus, after what time it becomes infective stage?

(a) 7 days                    (b) 10 days                          (c) 14 days                          (d) 21 days

19. Respiratory zone stars ………. Of bronchial tree.

(a) 15th generation onwards  (b) 16th generation onwards   (c) 17th generation onwards  (d) 17th generation onwards

21. All are true about principle of health education except:

(a) Participation                  (b) Interest         (c) Adoption       (d)  Comprehension

22. Which of the following is main objective of safer motherhood?

(a) Safe delivery without disturbing the life of mother          (b) Safe delivery without disturbing the life of baby

(c) Both a & b                                                                         (d) None of the above

23. Which of the followings are water soluble vitamins?

(a) A, B, C, D              (b) A, D, E, K                       (c) B &                   (d) K & C

24. The infant born before …… weak is called premature infant.

(a) 28-40            (b) 30-40                              (c) 35                     (c) 40

25. ………. district implemented IMCI (Integrated management of childhood illness) first of all.

(a) Bara             (b) Mahottari                     (c) Sunsari                           (d) Udayapur

Also Read:

Lok Sewa Aayog – Objective Questions Answer | Medical

LOK SEWA AAYOG – PRIMARY HEALTH CARE REVITALIZATION

26. Which of the following symptom isn’t seen in pregnant mother?

(a) Lightening                  (b) Morning sickness                      (c) Quickening                   (d) Frequently micturation

27. The western blot is a confirmatory test associated with ……….

(a) AIDS            (b) Gonorrhea                   (c) Syphilis                           (d) All of the above

28. IEC stands for:

(a) Information, education and communication                    (b) Informal executive committee

(c) Informing, educating and communicating                       (d) International education committee

29. What was the main objective of leprosy control?

(a) To reduce disability rate at the national level

(b) To minimize social stigma of the disease

(c) To eliminate leprosy from the country by the end of 2005 bringing down the leprosy prevalence rate to below 1 per 10000 population

(d)All of the above

29. The most cost-effective and successful health intervention programme of Nepal is …………..

(a) EPI                 (b) Family planning                          (c) Malaria eradication                   (d) School health

31. The composition of ‘Sarbottam pitho’ is ……….

(a) Soyabean : wheat : corn – 1:1:1     (b) Soyabean : wheat : rice – 1:1:1

(c) Soyabean : whet : corn – 2:1:1       (d) Rice : wheat : corn – 2:1:1

32. Which is not an objective of school health programme?

(a) Prevention of diseases                         (b) Promotion of rehabilitation

(c) Promotion of positive health               (c) Make consciousness of their own health

33. Mosquito that prefers human blood as food is called…….

(a) Anthrophillic                (b) Biophilic                         (c) Gyanephilic                  (d) Humanphilic

34. Which of the following is not s STD?

(a) Candiases             (b) Gonohorrhea                              (c) Hepatitis B                    (d) Syphilis

35. The best method of teaching an urban slum area about ORS is:

(a) Lecture            (b) Role play                       (c) Brain storming                            (d) Demonstration

36. What is the scientific name of culex that causes Japanese encephalitis?

(a) Culex gledius             (b) Culex vishni                  (c) Culex traitaeniorhyncus          (d) Culex fuscocephala

37. The chemical used for indoor residual spraying to control kala-azar is ………

(a) Alpha cypermethin            (b) DDT                 (c) Malathion                     (d) Pyrimrthaamine

38. Kala-azar is an endemic disease nearly in ……………… districts.

(a) 10             (b) 12                     (c) 30                     (d) 75

39. How many districts in present are covered by ARI in Nepal?

(a) 50 districts            (b) 60 districts                    (c) 70 districts                    (d) 75 districts

40. All are true about the key elements of communication except……..

(a) Communicator          (b) Message              (c) Channel of communication                (d) Behavioral changes

41. Which of the following is not visual aids?

(a) Hand bill            (b) Holding board                             (c) Slide tape                      (d) Epidiascope

42. The incubation period of P. Virus is ……… days.

(a) 8-25            (b) 8-15                 (c) 8-35                 (d) 8-45

43. Which media is generalized to give health education in Nepalese context?

(a) Radio                 (b) Television                     (c) Video                              (d) Newspaper

43. Oral polio vaccine is developed by ………

(a) Barnard Christian               (b) Koch                               (c) Sabin                               (d) Stalk

44. What will be the incidence rate of kala-azar within 2015 according to Nepal Government’s Health Ministry’s aim for kala -azar control?

(a) 2/lakh by 2015             (b) 2/lakh by 2010            (c) 1/lakh by 2015             (d) 10/lakh by 2010

45. Which of the following is an example of community participation?

(a) Building of health post by MOH                                                         (b) Building of primary health care by MOE

(c) Building of health post by VDC with an aid from government           (d) None of the above

46. The major doner of HEIC programs is ……….

(a) UNFPA                (b) WHO+USAID                               (c) DFID/IDA                       (d) All of the above

47. Stage of dying where the patient blames everyone for his misfortune is ……

(a) Denial                (b) Anger                             (c) Bargaining                     (d) Depression

48. Which is the main function of child health clinic?

(a) Health education             (b) Immunization             (c) Monitoring growth    (d) All of the above

49. Mucosal ulcer is seen in ………… stage of syphilis

(a) First stage (b) Secondary stage        (c) Tertiary stage              (d) Late stage

50. Mosquito that prefers animal blood as food is called ……

(a) Athrophilic             (b) Biophilic                         (c) Heterphilic                    (d) Zoophilic

Answer Sheet

  1. c a         3. d        4. c         5. d        6. c         7. a         8. a         9. b        10. b      11. b      12. b      13. a      14. b                15. d      16. a      17. c       18. c       19. b      20. c       21. c       22. c       23. a      24. b      25. a      26. a      27. a                28. d      29. a      30. c       31. b      32. a      33. c       34. d      35. c       36. a      37. b      38. d      39. d      40. c                41. a      42. a      43. c       44. c       45. c       46. d      47.          48. d      49. b      50. d

Also Read:

Lok Sewa Aayog – Objective Questions | Public Service Commission

Lok Sewa Aayog – Objective Questions Answer | Medical

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *