Lok Sewa Aayog – National Policy Plan | Merofuture

Lok Sewa Aayog

Introduction: National Policy, Planning, Strategies Implementation status of public Health

Objective Questions

  1. Most commonly used method of family planning according to annual report 2071/ 2072:

a. Depo         b. Pills                   c. Condom          d. IUD

(Depo (38.2%), condom (31.1%), pills (16.7%))

2. CPR will increase to … percent within SLTHP

a. 60.2                 b. 58.2                   c. 52.2                   d. 48.2

3. Family planning association started its activities in Nepal.

a. 1945 AD            b. 1959 AD          c. 1969 AD           d. 1979 AD

4. MDG target for CPR was:

a. 2%               b. 67%                   c. 76%                   d. 70%

5. The first safe motherhood conference was held in Nairobi Kenya in:

a. 1967                 b. 1977                  c. 1978                  d. 1997

6. According to WHO, minimum number of ANC should be:

a. 3              b. 5                         c. 7                         d. 9

(As per Nepal govt. ‘at least 4’)

7. Age of marriage (recommended by government) is:

a. 15 yrs                 b. 20 yrs               c. 18 yrs               d. 22 yrs

8. World Breast feeding week falls during:

a. August 1-7                 b. June 10-17      c. January 8-15                  d. December 20-27

9. By end of the SLTHP, MMR will be reduced to:

a. 300                    b. 290                    c. 250                     d. 225

10. The main objective of safer motherhood is:

a. Safe delivery without disturbing the life of mother

b. Safe delivery without disturbing the life of baby

c. A and B

d. None of the above

11. Safe motherhood program was initiated in Nepal in:

a. 1990                 b. 1994                  c. 1996                  d. 1997

12. Safe motherhood program was initially implemented in … districts:

a. 8               b. 9                         c. 10                       d. 12

13. Which of the following is not an indicator of safe motherhood program?

a. ANC service coverage

b. Iron distribution coverage

c. Delivery Service coverage

d. Mebendazole Distribution coverage

14. … percent of pregnant women will develop complication during pregnancy and child birth.

a. 10              b. 15                      c. 20                       d.  5

15. When was IMCI first implemented in 3 districts of Nepal?

a. In 2052 BS             b. 2056 BS           c. 2058 BS            d. 2060 BS

[3 District: Nawalparasi, Bardiya, Kanchanpur]

16. Since … year, Nepal adopted popular national Vitamin A programme all over the country.

a. 2050 BS             b. 2052 BS           c. 2059 BS            d. 2054 BS

17. Community based ARI and CDD implemented in FY … in 5 districts (Siraha, Rautahat, Rasuwa and Bajura):

a. 2054/55               b. 2055/56           c. 2056/57            d. 2057/58

IMCI globally launched in:

a. 1995               b. 1996                  c. 1997                  d. 1999

18. When did MOH decided to implement the CHX (Chlorhexidine Digluconate (7.1% W/v) aiming to prevent umbilical infection of Newborn?

a. 2011 September             b. 2012 December           c. 2013 November           d. 2010 December

19. CB-IMNCI piloted in … districts.

a. 2                 b. 3                   c. 5                         d. 10

20. CB-NCP program firstly piloted in …

a. 10 district            b. 20 district       c. 5 district          d. 9 district

21. When did MOH decide to integrate CB-IMCI &CB-NCP into CB-IMNCI?

a. 2071/6/28             b. 2971/7/28       d. 2072/6/28       d. 2072/7/28

Vision 90 by 20: CB-IMNCI program vision [provide targeted service to 90% of the target population by 2020]

22. Child Health Division covers following areas except …

a. EPI             b. Nutrition         c. CB-IMNCI        d. Family Planning

23. According to NDHS 2006, % of Anemia among 6-23 months children was:

a. 78%                  b. 58%                   c. 68%                   d. 48%

24. Ministry of Health adopted a policy to fortify all edible salt in …

a. In 1983            b. In 1973                             c. In 1993                             d. In 1995

25. An authorized agency for supplying iodized salt within the country is:

a. Social marketing   b. Division Nepal DFTQC     c. Nepal Red cross society   d. Salt trading corporation (Ltd.) Nepal

Also Read:

All about Protein – Medical | Merofuture

Computer Ports – Technology | Merofuture

26. Which type of anemia is more prevent in Nepal?

a. Megaloblastic           b. Hypochromic                c. Haemolytic     d. Normocytic

27. The vaccine having least coverage is

a. BCG              b. Penta-3           c. OPV-3               d. MR

28. Incidence of new diarrhea cases among <5 year according to annual report 2071/2072 is …

a. 402             b. 502                    c. 578                     d.629

Incidence of Diarrhea = 2069/70 (578), 2070/71 (629)

29. Incidence of ARI per 1000 children under 5 years (new visits) according to 2071/2072 is …

  1. 918 951                    c. 765                     d. 468

[Incidence of ARI = 2069/70 (918), 2070/71 (951), 2071/72 (765)]

30. The most cost effective method for control of communicable diseases is

a. Active immunization            b. Passive immunization             c. Chemoprophylaxis           d. Early Dx & Rx

31. The ideal temperature for storage of vaccine in refrigerator is

32. Zinc supplementation program to treat diarrhea was introduced in FY

a. 2060/61             b. 2061/62           c. 2062/63            d. 2063/64

33. Cases of diarrhea in under 5 children is treated by:

a. ORS        b. Zinc tablet      c. Both a & b      d. None of above

34. When was national immunization program started in Nepal?

a. 2034 BS          b. 2044 BS           c. 2035 BS            d. 2045 BS

35. Which of the following age group of children are recommended to give vitamin A in Nepal?

a. 1 year to 5 year           b. 6 month to 5 year       c. 3 month to 6 year        d. Action aid Nepal

36. Which of the following health service comes under the preventative health services?

a. School Health Service        b. Hospital           c. Maternal and child Health        d. Health clinic

37. How many children of under 5 year die each year in Nepal from ARI?

a. 13000 Children         b. 15000 children             c. 18000 children              d. 21000 children

[Diarrhoea 13,000, UNICEF]

38. Globally, percentage of under 5 mortalityis contributed by malnutrition

a. 30%            b. 40%                   c. 45%                   d. 50%

39. How many percentage of children severaly wasted in Nepal?

a. 1%                 b. 11%                   c. 29%                   d. 50%

40. Nepal plans to achieve full immunization coverage by …?

a. 2020             b. 2017                  c. 2022                  d. 2018

41. In Nepal, annually number of infants are born with CRS (Congenital Rubella Syndrome)

a. 1400               b. 1200                  c. 1100                  d. 2500

42. Stunting is sign of:

a. Severe malnutrition           b. Chronic under nutrition            c. Both a and b                  d. None of the above

43. National strategy on IYCF was developed in:

a. 2060/61            b. 2059/60           c. 2058/59            d. 2061/62

44. GAVI stand for …

a. Governmental alliance for vaccines and immunization

b. Global alliance for vaccines and immunization

c. Global active immunization for vaccine

d. None of the above

45. First epidemic of JE was seen in … in Rupandehi district:

a. 1975            b. 1976                  c. 1978                  d. 1980

46. Suveillance of AES (JE) was integrated with AFP surveillance network in:

a. 2002            b. 2004                  c. 2006                  d. 2008

47. Hospital Based Sentinel Surveillance system is:

a. HMIS             b. LMIS                 c. EWARS             d. TIMS

48. EWARS (Early Warning reporting & response system) was launched in:

a. 1992            b. 1996                  c. 1998                  d. 2002

49. In campaign of JE in hyper endemic district, target group is:

a. 1-14 years          b. 12-23 months               c. All population above 1 year     d. None of the above

50. JE vaccination was first started in country in … in Kailali, Banke & Bardiya district:

a. 1990             b. 1992                  c. 1998                  d. 2005

Answer Sheet

  1. a b      3. b     4. b      5. c       6. a       7. b      8. a       9. c       10. c     11. b    12. c      13. d     14. b       15. b      16. c       17. b      18. a      19. b    20. a      21. a      22. d      23. a      24. b      25. d      26. b      27. d      28. b      29. c       30. a      31. a      32. c       33. c       34. a      35. b      36. c       37. c       38. c       39. d      40. b                41. a      42. b      43. a      44. b      45. c       46. b      47. c       48. b      49. c       50. c

Also Read:

Theatres of Different Periods – Drama and Film | Merofuture

Basic Computer Troubleshooting – Merofuture

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *