health assistant

Lok Sewa Aayog – Medical | Merofuture

Public Health Programme and Management

SET 5

  1. During disaster, nurse patient ratio for “red triage” patient should be …

a. 1:1                    b. 1:2                     c. 1:3                      d. 1:4

2. CO2 is transported in the blood in the form of

a. Bicarbonate            b. Carbonate      c. Dissolved state             d. All of the above

3. The science of food and its relationship to health is:

a. Nutrient             b. Dietics              c. Nutrition         d. All of the above

4. Nutrition such as vitamin and minerals fall under:

a. Macro nutrition              b. Micro nutrient              c. Major nutrition             d. Minor nutrition

5. One gram protein provides … energy.

a. 4 calorie                   b. 7 calorie          c. 9 calorie           d. 12 calorie

6. All of the followings are elastic cartilages of larynx except …

a. Corniculate             b. Cricoid             c. Cuneiform      d. Epiglotitis

7. Treatment of measles associated diarrhea should include except …

a. Administration of a prophylactic does of vit. A

b. Treatment of dehydration and dysentery

c. Adequate feeding

d. Compulsory anti-amoebic &antibiotic

8. The function of bile is helping in digestion of …

a. Carbohydrate            b. Fat     c. Proteins           d. Vitamins

9. Among the total maternal death over the world, what percentage of the following is occupied by developing nations?

a. 60%             b. 70%                   c. 80%                   d. 99%

10. Micronutrients contains all except …

a. Iodine            b. Iron                   c. Vitamin            d. Protein

11. Food can be classified from all of the group except …

a. Chemical composition           b. Function         c. Origin                d. Physical properties

12. The body contain … of body weight.

a. 10%             b. 20%                   c. 30%                   d. 40%

13. Normal adult respiratory rate is …

a. 10-15 breath/min           b. 12-15 breath/min       c. 20-24 breath/min        d. 24-32 breath/min

14. Which of the following is source of infection in puerperial sepsis?

a. Escherichia colia            b. Malnutrition                  c. Unsteriles instrument                d. All of above

15. The infective stage of malaria parasite is …

a. Hypnozoite          b. Metrooite      c. Sporozoite      d. Trophozoite

16. What is the main cause of failure of malaria eradication program in the world?

a. Administrative            b. Operational                   c. Technical         d. All of the above

17. Which of the following is the best way to preserve nutrition value of rice?

a. Milling           b. Parboiling       c. Polishing          d. Washing

18. Nepal Micro-nutrient Status Survey (MSS) was carried out in

a. 1997            b. 1998                  c.  1999                 d. 2000

19. Which is the following is not the reproductive history?

a. Severe anemia          b. More than 5 pregnancies         c. C-section         d. Repeated fetal death

20. Hydration status is chiefly concerned with …

a. Amenorrhoea         b. Diarrhoea       c. Leucorrhoea                  d. Malnutrition

21. In our content, the major constituent of our daily food is:

a. Carbohydrate         b. Protein            c. Fat                     d. Minerals

22. What is the length of trachea?

a. 5 cm           b. 10 cm               c. 15 cm               d. 20 cm

23. The ability of the body to recognize, destroy and diamante antigenic material is called …

a. Allergy            b. Antibody        c. Immunity        d. Susceptibility

24. Which of the following is early diagnosis and treatment?

a. Primary prevention          b. Secondary prevention              c. Premordial prevention              d. Tertiary prevention

25. The virus that can be transmitted sexually is …

a. Cyto megalo virus          b. Human papillema virus             c. Melluscum contagisum virus   d. All of the above

Also Read:

Lok Sewa Aayog – National Policy Plan | Merofuture

Theatres of Different Periods – Drama and Film | Merofuture

26. Respiratory membrane has … layer.

a. 5                   b. 6                         c. 7                         d. 8

27. Which of the following is pre-pregnancy counseling?

a. Lifestyle and Nutrition

b. Late marriage or delay pregnancy until 20 years

c. Avoid smoking and alcohol

d. all of the above

28. Balanced diet should have …

a. 50-60% carbohydrate         b. 30-35% fat     c. 10-15% protein with vitamin and mineral          d. All of the above

29. Which of the following is not sexually transmitted disease (STD)

a. AIDS           b. Gonorrhoea                  c. Hepatitis B      d. Syphilis

30. Which vitamin is essential or the metabolism of carbohydrate, fat and protein?

a. Thiamine          b. Riboflavin       c. Niacin               d. Pyridoxine

31. Which of the following mosquito’s eggs floating raft are found in?

a. Aedes          b. Anopheles     c. Culex                d. Monsoreides

32. How many essential health care services areas are prescribed by SLTHP for implementation?

a. 5            b. 10      c. 15                       d. 20

33. Which of the following are group is the leading cause of morbidity and mortality in children of Nepal by ARI?

a. Under 2 years          b. 2-5 years        c. Under 5 years               d. Above 5 years

34. Most universally accepted indicator of health status of whole population is …

a. CDR          b. CMR                 c. IMR                   d. MMR

35. Full form of MNTE is …

a. Maternal and neonatal tetanus eradication

b. Maternal and neonatal tetanus elimination

c. Maternal and neonatal tetanus treatment

d. All of the above

36. All are fat soluble vitamin except:

a. Vitamin A            b. Vitamin B        c. Vitamin D        d. Vitamin E

37. Which of the following is not the sign of dangerous condition for pregnancy?

a. Diabetes       b. Breech presentation  c. Mother’s height above 145 cm               d. Mother’s age below 15 years

38. Which of the following organization works for both TB & leprosy control?

a. BNMT           b. INFTLP             c. MDM                d. UMN

39. The richest source of vitamin C is …

a. Amala         b. Guava              c. Orange             d. Lemon

40. Filariasis is born of the vector …

a. Aedes            b. Anapheles     c. Culex                d. Mansonia

41. When did the safe motherhood programme initiated in Nepal?

a. 1992               b. 1994                  c. 1996                  d. 1998

42. Coughing out of blood is called …

a. Hemoptysis           b. Hematuria      c. Hamatemesis                d. None of the above

43. Community based CDD/ARI and IMCI activities were carried out in … districts.

a. 22                    b. 24                      c. 26                       d. 28

44. What is the cause of APH?

a. Unexplained causes          b. Extra placental cause                 c. Placental cause             d. All of the above

45. Which of the following is not an indicator o safe motherhood program?

a. ANC service coverage               b. Delivery service coverage

c. Iron distribution coverage        d. Mebendazole distribution coverage

46. According to development mile stone a child can recognize the mother by the age of …

a. 1 month           b. 3 months        c. 5 months        d. 6 months

47. The advantage of breast feeding is …

a. Easily available            b. Free from micro-organism       c. Full with immunity      d. All of the above

48. The president diarrhea is a diarrhea episode that last for

a. 7 days or more          b. 14 days or more          c. 21 days or more           d. 28 days or more

49. In Nepal, community based maternity care is mainly provided by …

a. FCHVS           b. MCHWS          c. TBA                    d. All of the above

50. What type of communicable disease is kala-azar?

a. Endemic            b. Epidemic         c. Pandemic        d. Non-communicable

Answer Sheet

  1. a d        3. c       4. b        5. a       6. b      7. d      8. b      9. d      10. d    11. d    12. b      13. b    14. c       15. c       16. d     17. b    18. b      19. c      20. b    21. a    22. b    23. c     24. b    25. d    26. b      27. d    28. d       29. c       30. c      31. b    32. c      33. c      34. b    35. c    36. b    37. c     38. c     39. a    40. c      41. b     42. a      43. b      44. d      45. d      46. a      47. d      48. b      49. d      50. a

Also Read:

Basic Computer Troubleshooting – Merofuture

All about Protein – Medical | Merofuture

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »